Sutra počinje suzbijanje komaraca

Tretman protiv komaraca koji predstavljaju veliki problem za sugrađane, posebno nakon obilnih kiša, počinje sutra. Kombinovani tretman suzbijanja odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje sprovodiće se u narednih nedelju dana.
Nakon obilnih kiša, a sada i uz porast temperatura građani sa kojima smo razgovarali kažu da imaju veliki problem sa komarcima. Načini na koje se štite su različiti, a najviše koriste preparate poput spreja i krema za zaštitu, dok neki od njih, kako kažu, kada padne veče i ne izlaze napolje.
Neprijatni ubodi komaraca nisu jedini problem kada su ovi insekti u pitanju, već su oni poznati i kao potencijalni prenosioci različitih bolesti. Na teritoriji Srbije to je groznica Zapadnog Nila. Glavobolja i temperatura su simptomi ove groznice, a u 20% slučajeva kod pacijenta se javlja potreba za stručnim lečenjem, navode iz ZZJZ. Na teritoriji našeg okruga prošle godine zabeleženo je 4 teža slučaja groznice Zapadnog Nila, ali svi pacijenati su se oporavili. Svakako najefikasnija zaštita je sprovođenje opštih preventivnih mera, podsećaju lekari.
Suzbijanje komaraca na teritoriji Grada Subotice, prvog dana sprovodiće se u periodu od 18 do 23 časa, uz povoljne meteorološke uslove. Preparati koji se primenjuju su toksični za pčele, pa se mole pčelari da svoje košnice zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje 5 km od mesta vršenja tretmana. Dejstvo preparata traje tri dana, a mape sa lokacijama na kojima se vrši tretman nalaze se na Internet stranici www.oris.rs

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime