Uginule ribe na Paliću

Posetioce Palića koji su tokom vikenda šetali uz obalu jezera dočekao je neprijatan prizor uginule ribe. Kako objašnjavaju iz JP “ Palić-Ludaš” čuvarska služba ovog preduzeća konstatovala je da je uginulo oko 600 kg ribe. Obaveštenje za medije JP “Palić-Ludaš” povodom uginuća ribe u jezeru Palić vam prenosimo u celosti.

“ Proteklih dana na Paliću je ponovo zabeleženo uginuće ribe. JP „Palić-Ludaš“, kao korisnik ribarskog područja „Palić“, u skladu sa zakonskim nadležnostima i obavezama je počelo da sakuplja uginule ribe. Za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludaš.
Čuvarska služba Javnog preduzeća “Palić Ludaš” konstatovala je da je uginulo oko 600
kilograma ribe. U pitanju su srebrni karasi (alohtona i invazivna vrsta), uglavnom mladi riblji fond, koji su nastradali zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika, a među leševima je pronađeno i nekoliko komada patuljastog soma i svega 2 komada smuđa. Saradnici preduzeća pretpostavljaju da previše padavina, naglo povišenje temperature je uzrok uginuća. Kada se uzme u obzir da je po proceni ukupni riblji fond Palićkog jezera preko 160 tona,ta količina nije alarmantna. U skladu sa zakonskim propisima, obaviće se i analiza uginule ribe u Veterinarskom Institutu Subotica. Podsećamo javnost da analiza obavljena krajem februara 2019.godine je utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsk upotrebu. U toku je dodatna analiza kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera u sklopu KFWprojekta.
Iako uginule ribe nisu lep prizor, na površini jezera, u narednom periodu treba da očekujemo i veće količine. Što veća količina ove alohtone invazivne vrste bude van jezera, steći će se bolji uslovi za opstanak poželjnih vrsta ribe.“- navode u JP “Palić-Ludaš”.