Održana humanitarna akcija “P(r)ogledaj i podrži život”

Kako bi pomogli izgradnju Roditeljske kuće Udruženja NURDOR, u subotu je u centru grada održan humanitarni čas astronomije “P(r)ogledaj i podrži život”. Organizatori akcije bili su Astronomsko društvo “Stardast” i UG “Roditelji Subotice” uz podršku OŠ “Sečenji Ištvan” i stručnjaka koji su bili na raspolaganju zainteresovanima.

Na inicijativu Astronomskog društva “Stardast” koje je u procesu osnivanju, u subotu od 20 časova Subotičani su imali priliku da kroz nekoliko teleskopa i durbina posmatraju nebeska tela i da čuju zanimljive priče o njima. Cilj ove akcije bio je da se prikupe novčana sredstva za izgradnju Roditeljske kuće Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka- NURDOR i u tu svrhu su predstavnici UG “Roditelji Subotice” postavili kutiju za dobrovoljne priloge.

Podršku akciji “P(r)ogledaj i podrži život” dala je i OŠ “Sečenji Ištvan” koja je donela 4 školska teleskopa na Trg, a nastavnici ove škole bili su tu da odgovore na eventualna pitanja sugrađana.

Astrofizičar iz Astronomske opstervatorije iz Beograda, dr Monika Jurković objašnjava da je u svim gradskim sredinama prisutno svetlosno zagađenje te da je za posmatranje noćnog neba potrebno pronaći mesto na kojem se može videti tamno nebo bez veštačkog osvetljenja. Ljudskom oku potrebno je oko pola sata da se privikne na mrak.

Akcija „P(r)ogledaj i podrži život“ u subotu trajal je do 1 čas iza ponoći, a građani su imali priliku da kroz teleskop posmatraju mesec, a nakon toga i Jupiter i Saturn.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime