Skorašnja arhiva

INFOBLOK 02.02.2023.

0

Pred odbornicima Skupštine grada na 32. zasedanju našlo se 16 tačaka dnevnog reda, a najviše pažnje izazvala je prva – Plan detalje regulacije za izgradnju solarne elektrane. Nakon kraće rasprave, Plan je usvojen.

Gradonačelnik Bakić primio svetskog prvaka u rvanju Alija Arsalana.

Ispred službenog ulaza u Gradsku kuću, radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ juče su izvadili dva stabla iz preventivnih razloga, a danas su na njihovo mesto posađene nove sadnice celtisa.

Posle pobede u Požarevcu nad ekipom Mladog Radnika,odbojkaši Spartaka u dobrom raspoloženju očekuju meč protiv sastava Ribnice iz Kraljeva koji se igra sutra u subotičkoj hali sportova.

Uklonjena stabla ispred Gradske kuće, na njihovo mesto posađena nova

0

Ispred službenog ulaza u Gradsku kuću, radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ juče su izvadili dva stabla iz preventivnih razloga, a danas su na njihovo mesto posađene nove sadnice celtisa.

Tokom jučerašnjeg prepodneva ispred službenog ulaza u Gradsku kuću sprovedena je akcija uklanjanja stabala koja su po rečima nadležnih predstavljala potencijalnu opasnost za prolaznike. Stabla su bila u lošem stanju i izvađena su po nalogu Komunalne inspekcije, objašnjava rukovodilac radne jedinice „Zelenilo“ JKP “ Čistoća i zelenilo“, Borislav Jakemiv.

IZ JKP „Čistoća i zelenilo“ najavljuju da će u narednim danima biti izvađeno još jedno stablo u istom potezu. Radi se o stablu koje se nalazi ispred MC Donalds’a, a i ovo stablo će biti uklonjeno iz preventivnih razloga.

Radnici „Čistoće i zelenila“ u narednim danima orezivaće drveće u užem centru grada u okviru redovne akcije održavanja koju sprovode svake godine.

Otvaranje izložbe dve umetnice sutra u Savremenoj galeriji

0

U Savremenoj galeriji sutra će, sa početkom u 18 časova, biti otvorena izložba pod nazivom “VIBES” umetnica Anite Bakoš i Elene Kokai.

Anita Bakoš i Elena Kokai ovom izložbom prvi put će se samostalno predstaviti subotičkoj publici. Obe su završile Akademiju umetnosti u Novom Sadu, ali su krenule u potpuno različitim smerovima. Anita istražuje intimističke prizore tragajući za atmosferom spokoja i povratka u neko unutrašnje, sigurno mesto, dok Elena istražuje mogućnosti apstraktng izraza kroz preplitanje spontanosti i kontrole. Izložba će biti otvorena sutra u 18 časova.

Izgradnja solarne elektrane izazvala najviše pažnje na današnjoj sednici

0

Pred odbornicima Skupštine grada na 32. zasedanju našlo se 16 tačaka dnevnog reda, a najviše pažnje izazvala je prva – Plan detalje regulacije za izgradnju solarne elektrane. Nakon kraće rasprave, doneta je odluka o izradi plana, a protiv je glasala opozicija kojoj je upitno iskustvo investitora i uticaj na životnu sredinu.

Nakon izrade plana, uslediće pribavljanje lokacijskih uslova, dozvole za izgradnju, a zatim i izgradnja i spajanje na elektroenergetski sistem. Ova investicija značajno će doprineti distributivnom sistemu, rekao je Duško Petrović, odbornik Srpske napredne stranke i dodao da su u vreme energetske krize i ratnih dešavanja uvideli dva nova značenja ovih obnovljivih izvora – energetsku sigurnost i nezavisnost. Izgranja elektrane snage deset megavata previđena je kod bišve „Azotare“.

Iz redova opozicije kažu da nemaju ništa protiv obnovljivih izvora energije, ali da postoje određeni problemi kada je reč o izgradnji ove elektrane. Jedan od njih je, kako kaže Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret građanske Subotice, i vek trajanja solarnih panela.

Pred odbornicima se našao Lokalni akcioni plan zapošljavanja i Program korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine. Pored toga usvojeni su izveštaji i finansijski planovi gradskih fondova i fondacija.

Maksim Puškar trijumfovao je u trci na 3000 metara

0

Na prvenstvu Srbije u dvorani za starije takmičare u juniorskoj konkurenciji takmičar Spartaka Maksim Puškar trijumfovao je u trci na 3000 metara,uspeo je da pretekne sve svoje rivale i pobedi sa vremenom osam minuta 55 sekundi i 36 stotinke dok je u disciplini na 1500 metara zauzeo treće mesto.U sprinterskim disciplinama na 200 i 400 metara klub Spartak predstavljala je Minja Kopunović.U obe discipline ova takmičarka je zauzela deveto mesto u izuzetno jakoj konkurenciji.

Odbojkaši Spartaka dočekuju ekipu Ribnice iz Kraljeva

0

Odbojkaši Spartaka u nastavku takmičenja super lige dočekuju ekipu Ribnice iz Kraljeva.Posle pobede u Požarevcu,igrači Sartaka spremni ulaze u meč sa Kraljevčanima nadaju se da će odpočetka meča igrati svoju igru kako bi došli do povoljnog rezultata.

Ova takmičarska sezona i više je nego rezultatski neizvesna. Ni jedna ekipa u super ligi nije slučajno u ovom rangu takmičenja,a ekipa Spartaka i ove godine ima za cilj da ponovi uspeh od prošle sezone.Na igračima je da iz utakmicu u utakmicu budu i te kako motivasani i željni rezultata.

Utakmica između Spartska i Ribnice igra se u petak 3.februara u hali sportova od 19 časova.Subotički tim poziva publiku da dođu u što većem broju kako bi im pružili dodatnu motivaciju u ovom susretu.

INFOBLOK 01.02.2023.

0

Od danas su skuplje usluge čak osam javnih preduzeća.

Beleži se blagi porast kovid pozitivnih pacijenata i ukupan broj pregleda, pokazuju podaci Doma zdravlja.

Tradicionalni kviz za podsticanje čitanja „Čitam i skitam“ koji Gradska biblioteka organizuje po 15. put počeo je danas i trajaće do 31. marta ove godine.

Stonoteniski klub Spartak ove takmičarske sezone ima za cilj da se plasira među četiri najbolje ekipe u državi.

Poskupele pogrebne usluge

0

Među komunalnim uslugama koje su od danas poskupele za Subotičane, nalaze se i pogrebne koje su od ovog meseca u proseku više za oko 35%. Iz JKP „Pogrebno“ za ovu godinu najavljuju proširivanje kapaciteta za 130 novih grobnica.

JKP „Pogrebno“ danas je korigovalo cene usluga pri sahranjivanju i komunalnih usluga. U proseku su usluge ovog preduzeća poskupele za 35%, a ovo je prva korekcija cena nakon 2014. godine. Kako objašnjavaju iz ovog preduzeća, ovo poskupljenjem podrazumeva podmirenje svih rashoda na uređenju i održavanju groblja za koja se pretpostavlja da će rasti u toku godine,shodno iskustvu iz prethodnih godina.

JKP „Pogrebno“ i ove godine nastaviće posao na uređenju i održavanju groblja. Gradska groblja biće opremljena komunalnim mobilijarom kako su u prethodnom periodu bila opremljena prigradska groblja. Biće nastavljena i izgradnja osarijuma za potrebe groblja, a najveća investicija planirana za vou godinu je izgradnja 130 novih grobnica u gradskim grobljima.

Gradsko veće dalo je saglasnost za povećanje cena usluga JKP „Pogrebno“ na 69. sednici održanoj krajem decembra prošle godine, nakon čega su i odbornici u lokalnom parlamentu potvrdili ovu odluku.