Redovni pregledi i zdrave životne navike u borbi protiv malignih bolesti

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka Preventivni centar Doma zdravlja i Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje održali su akciju kontrole zdravlja u MZ Kertvaroš. Cilj akcije, u okviru koje su građani imali mogućnost da prekontrolišu faktore rizika, bio je skrene pažnja na značaj zdravih stilova života i redovnih pregleda u borbi protiv malignih bolesti.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije u prevenciji malignih bolesti ključne su navike u korist zdravlja, kao i redovni preventivni pregledi. Prema rezultatima istraživanja čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto prestankom korišćenja duvana, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem odgovarajuće telesne težine, pravilnom ishranom i konzumiranjem zdravstveno ispravne hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu izazvati nastanak raka.

Cilj akcije u MZ Kervtaroš bio je i da se skrene pažnja građanima na značaj redovnih preventivnih pregleda u zavisnosti od pola i godina starosti.

U okviru akcije građani su imali mogućnost da provere holesterol, šećer u krvi i krvni pritisak, a ženama je rađen i pregled dojki. Svi građani stariji od 50 godina dobili su testove na skriveno krvarenje iz digestivnog trakta, koji se radi i u okviru skrininga za karcinom debelog creva. Rezultati testova će biti poznati sledeće nedelje, a ukoliko test bude pozitivan pacijenti će biti poslati na dodatnu dijagnostiku. Kako je telesna težina jedan od faktora rizika, lekari Centra za promociju zdravlja merili su telesnu visinu i težinu. Pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu mogli su da saznaju kolika im je vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.