Prva „Čvarkijada“ u MZ Peščara

U subotu je održana prva „Čvarkijada“ u MZ Peščara. Ova manifestacija izazvala je oduševljenje, kako takmičara tako i građana ove mesne zajednice. Učestvovalo je 26 ekipa, a da su i žene vrsni majstori u pripremi čvaraka, potvrđeno je i na ovoj manifestaciji, jer na takmičenju učestvovala i jedna ženska ekipa, kao i nekoliko mešovitih.

Građani MZ Peščara u subotu su uživali u degustaciji čvaraka i mesnih prerađevina. Ipak, oni ističu da su ovakvi događaji najlepši upravo zbog druženja.

Takmičari su čvarke pripremali po starim receptima. Iako je festival bio takmičarskog tipa, takmičari tvrde da je plasman najmanje bitan, a da je cilj ovakvih skupova upravo druženje, ali i promocija tradicije. Majstori u pravljenju čvaraka bili su raspoloženi i da nam otkriju recept za dobre čvarke.

Predstavnici MZ Peščara veoma su zadovoljni odzivom učesnika, ali i brojem posetilaca. Nadaju se da će ovaj festival postati tradicija, i da će naredne godine privući još više takmičara.

Učesnici prve Čvarkijade, pored toga što su pokazali umešnost u pravljenju čvaraka, predstavilii su se i kao veoma humani, te će tri ekipe iz MZ Peščara, podeliti, na osnovu spiskova, čvarke, ali i mast socijalno ugroženim porodicama.