Prošle godine umrlo preko 30 odsto više ljudi

Preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prošle godine umrlo preko 30 odsto više ljudi u poređenju sa petogodišnjim prosekom (2015 – 2019), što je po rečima demografa Ivana Marinkovića, naučnog saradnika  Instituta društvenih nauka, iznenađujuće veliki broj, imajući u vidu da on premašuje i broj umrlih tokom 2020, koja je po svemu bila izuzetna godina. Tokom 2021. život je izgubilo 18 odsto više građana nego 2020.

Marinković, koji se u prethodnom periodu bavio viškom smrtnosti (većim brojem umrlih od očekivanog), upozorava  da su ovo preliminarni podaci i da će konačni vrlo verovatno pokazati i veći broj preminulih za dve-tri hiljade od ovog.

On takođe objašnjava da je uzrok ovakve statistike pre svega pandemija, dodajući da očekuje da i ove kao i prošle godine stvarni broj umrlih od kovida 19 bude značajno veći od onog koji je saopštavan svakodnevno.

– Za sada su samo dostupni podaci o ukupnom broju umrlih, bez osnovnog uzroka smrti, pa je teško govoriti koliki broj umrlih je direktna posledica kovida 19. Za 2021. godinu možemo očekivati slične rezultate kao i 2020. godine, kada je višak smrtnosti iznosio oko 15.000, a broj umrlih od kovida 19 činio dve trećine tog broja. To znači da treba očekivati da RZS, sredinom ove godine, objavi oko 24.000 umrlih od kovida 19, kaže Marinković.