Premijerno prikazan film“75 godina posle“

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „75 godina posle“, u Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć je obeležena godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Dokumentarni film, koji je nastao pod pokroviteljstvom Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, predstavlja svedočenje našeg sugrađanina Dragoljuba Kapora, koji je poslednji živi učesnik Narodnooslobodilačke borbe u Subotici. 

U filmu „75 godina posle“ naš 95-godišnji sugrađanin Dragoljub Kapor svedoči o ratnim događajima kroz svoju životnu priču, o prijateljstvu srpskih i ruskih vojnika u Drugom svetskom ratu i oslobađanju ovih krajeva od fašista. Film traje 18 minuta, a njegovo snimanje, koje je finansijski podržala lokalna samouprava, započeto je prošle godine povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom i petnaestogodišnjice rada Društva srpsko-ruskog prijateljstva .

Premijeri je prisustvovao i direktor Ruskog doma u Beogradu, Jevgenij Baranov. Prvu zvaničnu posetu Subotici, Baranov je iskoristio i za pokretanje ideje o ponovnom vraćanju učenja ruskog jezika u subotičke škole.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je Crkveni hor Sveti Roman Melod, pod diregentskom palicom Dragane Nikolić, kao i folklorna grupa rusko-srpskog prijateljstva.