Odbornici usvojili Odluku o upravljanju komunalnim otpadom

Na današnjoj 10. sednici Skupštine grada odbornici su odlučivali o 10 tačaka dnevnog reda. Jedna od najvažnijih odluka koju su odbornici lokalnog parlametna usvojili jeste Odluka o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom. Usvajanjem ove odluke stvorio se pravni osnov za funkcionisanje Regionalne deponije.

Druga po redu tačka dnevnog reda današenjeg zasedanja lokanog parlamenta ticala se donošenja Odluke o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2020. godinu, koju su odbornici jednoglasno usvojili. Kako objašnjava Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe SNS, revizija je ocenila izveštaj kao pozitivan, što znači da nije bilo nelegalnog i nenamenskog trošenja novca. Budžet je, kako kaže, istorijski realizovan u procentu od preko 93 odsto. Pored toga što je prošla godina bila izuzetno otežana pandemijom, prošlogodišnji budžet bio veći za 5,43 odsto u odnosu na budžet za 2019. godinu.

Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda, bila je Odluka o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom. JKP “Čistoća i zelenilo” bilo je određeno kao nosilac tog posla. Usvajanjem odluke, u ovu oblast prvi put se uvodi i Regionalna deponija. Međutim, da bi odluka zaživela potrebno je vreme ali i sredstva za nabavku tri vrste kanti, kako bi građani sami selektovali otpad, rekao je predsednik odboničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, Janoš Nagel.

Predsednik opozicione odborničke grupe Pokret građanske Subotice, Mirosalav Milojević, podržao je odluku o konsolidovanom završnom računu, kao i odluku o komunalnom otpadu, na koju se, kako ističe, čekalo dve decenije.

Odbornici su doneli odluku i o izmenama Statuta Grada, kako bi se uvrstili tradicionalni nazivi naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku. Usvojena je i Odluka o određivanju pravca pružanja državnih puteva I i II reda koji prolaze kroz naseljena mesta, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Prvu izmeni Programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija” za 2021. godinu.