Predstavljen Program za obrazovanje odraslih Roma

U prostorijama EPIC-a održana je međunarodna konferencija BERA na kojoj je predstavljen Osnovni obrazovni program za odrasle Rome koji je izrađen u sklopu Erasmus plus projekta koji podržava EU. Cilj projekta je da se pomogne nepismenom delu romske populacije u savladavanju tehnika čitanja i pisanja, kao i znanja iz matematike, te praktičnih veština neophodnih za upotrebu računara.

Iz Edukativnog centra Roma poručuju da se u školi za obrazovanje odraslih radi po klasičnim metodama i dodaju da je njihova uloga da uključuje Rome u obrazovni sistem. Škola za obrazovanje odraslih je otvorena za saradnju kako sa civilnim sektorom, tako i sa institucijama sistema.

Projekat Osnovni obrazovni program za odrasle Rome realizovan je u više evropskih zemalja, a statistike kažu da u Evropi ima 20 odsto nepismenih Roma, a 14 odsto romske dece ne pohađa školu. U želji da se pomogne tim ljudima, u okviru projekta, stručnjaci su razvili precizne metode za učenje, odnosno čitanje, pisanje i računanje, koje će pomoći odraslim Romima da što jednostavnije i bez poteškoća usvoje ta znanja. Ove metode biće dostupne svima i to besplatno.

Prva provera ovih nastavnih jedinica u praksi biće održana u Lincu. Rezultati projekta sažeti su u knjige koje sadrže sve nastavne jedinice. U projektu su učestvovali ogranci organizacije Karitas iz gradova Austrije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunije i Italije.