Predstavljen program Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja za ovu godinu

Danas je počeo foto konkurs Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja pod nazivom „Ptičji svet Subotice“ koji je deo istoimenog projekta čiji je cilj upoznavanje lokalnog stanovništva sa pticama koje žive u našoj urbanoj sredini.

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja započelo je projekat „Ptičji svet Subotice- ptice urbanih sredina“, a fokus projekta je na pticama iz urbanih sredina i njohovom prilagođavanju na globalne i lokalne promene u gradskim sredinama. Deo ovog projekta je i foto konkurs „Ptičji svet Subotice“ koji je počeo danas i trajaće do 1.novembra, a koji podrazumeva objavljivanje fotografija ptica u urbanim sredinama Subotice na svom instagram ili fejsbuk profilu uz #subirds. U konkursu mogu da učestvuju slike nastale od 2020. godine do kraja konkursa u tri kategorije: portreti ptica, ptice i njihovo ponašanje i ptice i njihovo okruženje. Najbolje fotografije biće predstavljene na izložbi koja je takođe deo projekta.

Za avgust ove godine Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja planira izložbu „Šta se krije ispod ravnice“ autora geologa, dr Ivana Dulića. Na ovoj izložbi će biti predstavljena Fruška Gora i njen geološki razvoj.

U septembru će Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja obeležiti 110 godina od rođenja Bele Šturca, jednog od osnivača prirodnjačke zbirke ove ustanove kulture. Pored toga što je bio vrstan pedagog, Bela Šturc je bio posvećen istraživanju Subotičko- horgoške peščare, a rezultat njegovog rada je herbarijum sa 594 vrste biljaka koji se čuva u Gradskom muzeju.