Posna trpeza za Svetog Nikolu

Vredne domaćice i domaćini za svoje najbliže spremili su bogatu slavsku trpezu, a nekolicina sugrađana je i tokom ovoga jutra poslednje pripreme obavljala na “Mlečnoj pijaci”.

Kako se Sveti Nikola proslavlja u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo posnu hranu. Na “Mlečnoj pijaci” zatekli smo i našeg sugrađanina Miladina Panića. Kaže, današnji dan obeležiće u krugu porodice, a na trpezi će se naći razni posni specijaliteti.

Glavno i neizostavno jelo svake posne trpeze je riba, a prema rečima prodavaca, iako su cene više u odnosu na prošlu godinu, potražnja je nekoliko dana uoči slave bila velika. Subotičani su najviše pazarili šarana, a mnogi su se odlučili da pripremu i pečenje ribe prepuste zaposlenima u ribarnicama i restoranima.

Za kilogram očišćenog šarana potrebno je izdvojiti 799 dinara, dok filet ove ribe košta čak 1699 dinara. Kilogram očišćene pastrmke staje 869 dinara, brancina 1599, smuđa 1399 dinara, dok je kilogram fileta lososa 2199 dinara.