Počinje žetva – očekivani prosek ječma 5 tona, pšenice 4,5, a uljane repice do 2,5 tone po hektaru

Dan strnih žita i uljane repice, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe, i ove godine okupio je poljoprivrednike na oglednom polju kod farme Mikićevo. Iako su prinosi za ovu godinu bolji od očekivanog, ratari nisu zadovoljni, a najveći problem im je predstavljao nedostatak kiše.

Igor Dulić iz Starog Žednika, nastavio je porodičnu tradiciju i poljoprivrednom proizvodnjom se bavi oko deset godina. Kako kaže, nedostatak padavina uticao je na prinos. Ječam kišu nije ni dočekao, a pšenica sa lošim predusevom je izgorela i u lošem je stanju, ističe Dulić. Prosečan prinos očekuje kod uljane repice, od 7 do 7,5 tona po hektaru.

Žetva ječma već je krenula na nekim parcelama, a prvi prinosi su dosta slabi i iznose oko 3,5 tone. Očekuje se da će prosečan prinos ječma biti oko 5 tona, a pšenice oko 4,5 tona na nivou regiona. Iako padavina nije bilo, usevi su bolji od očekivanog, a najavljene niže temperature tokom nedelje pogodovaće usevima.

Ove godine pod uljanom repicom ima oko 5.170 hektara, a očekivani prosečan prinos za ovu godinu je do 2,5 tone, kaže Varga. Najavljene cene ove kulture su od 95 do 100 dinara po kilogramu.

Na oglednom polju od pšenica je zastupljeno 28 sorti, od ječma 10, dok se od uljane repice u ogledu nalaze 22 vodeća hibrida.