Akcija podizanja svesti o bezbednom ponašanju u saobraćaju

Subotičani su danas imali priliku da isprobaju simulator čeonog sudara, prevrtanja vozila i simulator vožnje u pijanom stanju u akciji koju je na poziv Saveta za bezbednost saobraćaja Grada, organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja sa ciljem podizanja svesti o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Kakav je osećaj kada se vozilo prevrne, kako izgleda čeoni sudar i koliko je slabija percepcija kada se vozi pod dejstvom alkohola imali su priliku da iskuse Subotičani koji su probali neki od simulatora koji su bili postavljeni u toku prepodneva na kraju Korzoa, preko puta Jadrana. Akciju podizanja svesti o bezbednom ponašanju u saobraćaju organizovala je Agencija za bezbednost saobraćaja na poziv gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja. Kako navode iz Agencije, vodeći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda je prekoračenje brzine, a zatim vožnja u alkoholisanom stanju. Koliko je važno vezivanje sigurnosnog pojasa u autu, govori podatak da je tokom prošle godine 67 vozača, 44 putnika i troje dece izgubilo život u saobraćajnim nezgodama zbog ne korišćenja pojasa.

Savet sa bezbednost saobraćaja Grada Subotice nastavlja sa akcijama čiji je cilj podizanje svesti o bezbednom ponašanju u saobraćaju, obraćajući se kroz različite kampanje različitim kategorijama stanovništva: od najmlađih do onih koji su već vozači, bilo automobila, bilo nekog drugog prevoznog sredstva. Današnja akcija namenjena je pre svega mladim vozačima.

U narednom periodu će učenici 1. razreda OŠ “Jovan Mikić” i “Ivan Goran Kovačić” imati priliku da isprobaju simulator određenih situacija u saobraćaju, a kako navode iz Gradske uprave, Grad je nabavio dva takva simulatora u trajno vlasništvo pa će đaci svih škola na teritoriji grada u narednom periodu imati priliku da ga isprobaju.