Počeo upis i testiranje đaka za prvi razred

Od ponedeljka počeo je upis đaka prvaka u osnovne škole, kada je počelo i testiranje dece, kako bi u septembru mogla da sednu u školske klupe.

Upis đaka se obavlja elektronski preko portala eUprave ili lično u školi. Na isti način zakazuje se i testiranje đaka. U zavisnosti od škole, radi se individualno ili grupno testiranje. U OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” obavlja se individualno testiranje dece. Prema rečima psihologa, Dragane Ćupurdije, testiranje prvaka ne predstavlja test inteligencije, ni znanja već sposobnosti za polazak u prvi razred.

U odnosu na ranije generacije koje su se upisivale pre desetak godina, kod sadašnjih generacija primećeno je da ne govore dovoljno dobro svoj maternji jezik. Ovde nije reč o nepravilnom izgovaranju glasova, postoji i taj problem, ali on je rešiv uz određene vežbice i korekcije, ističe Ćupurdija, dodajući da je glavni problem-siromašan rečnik.

U prvi razred sada se upisuju deca koja su rođena 2017. i 2018. godine. Upis traje do 31. maja i sve je moguće obaviti onlajn preko portala eUprave.