Počeo projekat „Škole bez otpada“

Na prostoru 4. Mini Jugoslavije počeo je petodnevni edukativni kamp u organizaciji Udruženja “Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija” pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine u partnerstvu sa JKP “Regionalna deponija Subotica”. Ovaj kamp okupio je dvadesetak učenika subotičkih srednjih škola koji će znanje stečeno na kampu preneti svojim vršnjacima.

Učenici subotičkih srednjih škola koji su izabrani da postanu vršnjački edukatori na temu upravljanja otpadom, smatraju da treba poraditi na podizanju svesti o očuvanju životne sredine kao i da njihovi vršnjaci nisu dovoljno upoznati sa značajem pravilnog odlaganja otpada.

Đaci subotičkih srednjih škola će do petka imati priliku da slušaju predavanja na temu upravljanja otpadom kao i da učestvuju u radu kreativnih radionica koje imaju za cilj promovisanje novog, regionalnog sistema upravljanja otpadom u Subotici. Ove aktivnosti sprovode se u okviru projekta “Škole bez otpada” udruženja “Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija”.

Partner na sprovođenju ovog projekta je JKP “Regionalna deponija Subotica” čiji predstavnici ističu da je neophodno podići svest svih građana o tome da je otpad briga svih nas, te je odgovornost na svima.

Đaci koji pohađaju edukativni kamp sutra će posetiti Regionalnu deponiju Subotica gde će imati priliku da vide ceo sistem od ulaska do krajnjeg odlaganja otpada. Polaznici kampa imaće priliku da posete i Ministarstvo zaštite životne sredine u narednom periodu. U novembru će tokom Evropske nedelje smanjenja otpada biti organizovano i takmičenje srednjih škola u tome koja je najpravilnije odlagala otpad čime će projekat “Škole bez otpada” biti završen.