Plan razvoja organske poljoprivredne proizvodnje

U toku je javna rasprava Nacrta Akcionog plana razvoja organske poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Vojvodine u periodu od 2020. do 2025. godine, čiji je nosilac Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu podržan od strane Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U izradi projekta bili su uključeni i stručnjaci Udruženja TERRA’S i Otvorenog univerziteta Subotica.

Akcioni plan je strateški dokument kojim treba prvo da se sagleda trenutno stanje u oblasti organske proizvodnje i na osnovu toga da se urade ciljevi ali i osmisle mere kako da se ti ciljevi relizuju u narednih pet godina, rekla je Snježana Mitrović, iz Otvorenog univerziteta Subotica, koji je organizovao anketno istraživanje organskih proizvođača.

Ono što je anketiranje još pokazalo jeste da u početnoj fazi kada se pređe na organsku proizvodnju, poljoprivrednicima je potrebna edukacija i savetodavstvo, te bi udruženja građana ali i ustanove poput Otvorenog univerziteta, koji se bavi neformalnim obrazovanjem, trebalo da se usmere na jačanje kapaciteta savetodavaca, potrošača, organskih proizvođača, kao i operatera u Vojvodini gde organska proizvodnja stagnira u protekle tri godine.

Prema rečima Snježane Mitrović, udeo organskih poljoprivrednih površina u odnosu na korišćeno poljoprivredno zemljište u Srbiji je oko 0,60 odsto i u narednih pet godina, kroz ovaj dokument potrebno je i u pokrajini videti na koji način se može raditi na povećanju ovih površina. Poljoprivrednici imaju različite ideje, a jedna od njih je uvođenje sistema vaučera za prodaju na farmama i jaka marketing kampanja, posebno u promociji organskog znaka.