Stigla prva rešenja o upisu u elektronsko sanduče

Ove nedelje je otpočela dostava rešenja o upisu prava svojine u eSanduče na Portalu eUprava, a Republički geodetski zavod (RGZ) je do sada elektronskim putem građanima dostavio već 265 rešenja o upisu, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Usluga elektronske dostave koje je omogućena na Portalu je brza, besplatna i pouzdana. Nema potrebe za odlaskom u katastar niti može da dođe do problema u isporuci dokumenata“, izjavio je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

On je pozvao sve građane koji nemaju nalog na portalu eUprave da ga otvore kako bi mogli iz fotelje da koriste usluge javne uprave kao što su pribavljanje ličnih dokumenata, upis dece u vrtić, upis novorođenčadi, registracija vozila, plaćanje poreza i slično.

Pojednostavljeni način dostave građanima drastrično skraćuje vreme potrebno za ostvarivanje prava na nepokretnostima, istakao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

„Kada kupujete ili nasleđujete nepokretnost, postupak počinjete kod javnog beležnika sačinjavanjem isprave podobne za upis, nakon čega je svima omogućeno da na sajtu RGZ-a prate status predmeta, a od sada se i rešenje o upisu prava svojine može preuzeti u svom elektronskom sandučetu“, objasnio je Drašković.

Građani koji još nemaju kreiran nalog na Portalu eUprava rešenja će dobijati u formi odštampanog primerka elektronskog dokumenta, preporučenom pošiljkom preko pošte, navodi u saopštenju Kancelarija za IT i EUpravu.

Dodaje se da ukoliko poštar ne uspe da uruči rešenje, ostaviće obaveštenje stranci da može da preuzme dokument u pošti u narednih 15 dana, a smatra se da je rešenje uredno dostavljeno po preteku roka od 30 dana od trenutka kada je objavljeno na eOglasnoj tabli RGZ-a.

Ova usluga je omogućena, jer je primećeno da se 90 odsto rešenja vrati katastru jer nisu uspešno uručena putem pošte.

Dobijanje dokumenta u eSanduče iste je snage i važnosti kao i dobijanje putem pošte ili na šalteru, ističe se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Dodaje se da je za to potrebno da uz ličnu kartu ili pasoš građani otvore nalog na Portalu eUprava i redovno proveravaju da li su dobili željeni dokument.