Kako će izgledati zapošljavanje u javnom sektoru od 1. januara?

Posle šest godina pauze, koliko je država strogo kontrolisala svako zapošljavanje u javnom sektoru, zamrzavanje prestaje da važi. Od naredne godine izmenama zakona značajno će se relaksirati prijem na „državni posao“, piše „Blic“. Pojedini uslovi i dalje će postojati, ali vlada i njena komisija neće kao do sada kontrolisati i odobravati baš svako novo radno mesto.

Praktično, od 1. januara 2021. do 31. decembra 2023. godine biće olakšano zapošljavanje i na određeno i na neodređeno vreme. To predviđaju Izmene i dopune zakona o budžetskom sistemu, u kojima je navedeno da će korisnicima javnih sredstava u naredne tri godine biti dozvoljeno da bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije prime nove ljude u radni odnos.

Zakon istovremeno predviđa i određene uslove. Tako će institucije, ustanove i preduzeća moći da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli.

To znači da, ukoliko je 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

Istovremeno će o prijemu novozaposlenih iznad 70 odsto u odnosu na otišle u prethodnoj godini odlučivati Vlada Srbije uz prethodno mišljenje Ministarstva finansija.