Održana prezentacija sistema kreditiranja Subotičkim preduzetnicima

Na Otvorenom univerzitetu održan je sasstanak preduzetnika, predstavnika Regionalne razvojne agencije ,,Panonreg“ i udruženja privrednika Subotice tokom koga je održana prezentacija programa Razvojne agencije Srbije(Ministarstva privrede) kao i prezentacija sistema kreditiranja od strrane Razvojnog fonda Vojvodine. Kroz prezentaciju koja je održana u cilju pospešenja privrede, zainteresovanim preduzetnicima su predočeni ponovljeni konkursi za dobijanje kredita.

Milivoje Maksimović je vlasnik socijalne ustanove za stara lica ,,Maksimović“. Tom detalnošću se bavi šesnaest godina, a u tom periodu se u par navrata odlučio da podigne kredit kako bi obezbedio opstanak firme. Kao najveće probleme sa kojima se suočavaju privrednici navodi nepovoljnu ekonomsku situaciju, nedostatak radne snage i opširnost dokumentacije koju je potrebno prikupiti za ostvarenje subvencija.

Prema rečima Milana Maličevića, direktora Regionalne razvojne agencije ,,Panonreg“,

ponovljen je konkurs raspisan u januaru putem koga se za razvoj preduzetničkih delatnosti opredeljuju bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća kao i za privredne i samostalne zanatske radnje.

Milan Jerinkić, predsednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ističe da su Pokrajinski i Republički fond u odnosu na prošlu godinu napredovali u relaksiranju uslova za kreditiranje preduzetnika, ali da je zainteresovanost za invertiranje smanjenja zbog visokih stopa poreza i doprinosa na čije smanjenje treba uticati.

Konkurs za subvencije preduzetničkih delatnosti je otvoren do 31. decembra tekuće godine.