Otvoren trinaesti Međunarodni festival organskih proizvoda ,,Biofest“

U organizaciji udruženja Terras i Otvorenog univerziteta svečano je otvoren trinaesti Međunarodni festival organskih proizvoda ,,Biofest“. Nakon dodele priznanja usledila je panel diskusija na temu ,,Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji“, a glavna tema ovogodišnjeg festivala je IT organska vizija budućnosti. ,,Biofest 2017“ je podržan od strane Grada.

Čedomir Šarić je direktor firme ,,All natural foods“ iz Nove Pazove. Organskom proizvodnjom se bavi četiri godine, a ove godine njihov proizvod čips od jabuke dobio je priznanje ,,Bioproizvod godine“.

Rukovodilac udruženja Terras, Snježana Mitrović, ističe značaj IT sektora za razvoj poljoprivrede. Kroz predavanja IT stručnjaka iz Novog Sada poljoprivrednici će biti u prilici da se u upoznaju sa softverskim rešenjima, aplikacijama i IT orgasnskom vizijom budućnosti što je i glavna tema.

Iz Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo poručuju da je pohvalno što je broj priozvođača organskih prizvoda sve veći iz godine u godinu i sada iznosi 2.794. Na nivou pokrajine 22% žena se bavi organskom poljoprivredom, a broj proizvođača u organskoj poljoprivredi raste podjednako u oblasti ratarstva i stočarstva.

Sutra će sa početkom u deset časova biti održana panel diskusija na temu,, Doprinos međunarodnih projekata za razvoj organske proizvodnje u regionu-uspostavljanje Organskog mosta“. Međunardni festival organskih proizvoda će trajati do trinaestog oktobra.