Održana akcija “Humani Božić”

U prostorijama Crvenog krsta u subotu je održana tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić”. Akcija, koju Gradska organizacija Crvenog krsta organizuje u saradnji sa Službom transfuziologije Opšte bolnice, održana je 21. put.

Najbolji primer humanosti je porodica Miomira Jovanića Žakija, koji je postao dobrovoljni davalac još kao srednjoškolac u Medicinskoj školi. Sledeći primer oca i njegovo troje dece sada su dobrovoljni davaoci. Ovoga puta pored ćerke, na akciju su došla i njegova dva unuka, kako od najranijeg uzrasta shvatili značaj dobrovoljnog davalaštva.

Humanost na delu pokazalo je 57 građana. Posle lekarskih kontrola, 10 građana je odbijeno, pa se 47 dalo dragocenu tečnost, među kojima je bilo 20 žena. Po tradiciji, Crveni krst dobrovoljnim davaocima obezbedio je besplatne preventivne preglede u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja, dok je decu dobrovoljnih davalaca čekao Deda Mraz sa poklonima. Kao i svake godine, podršku je pružilo i Udruženje pčelara “Pčela” koje je obezbedilo slatki doručak.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina, koja nema neku akutnu infekciju ili hroničnu bolest, a ima minimum 50 kilograma. Svi oni koji žele da daju krv to mogu učiniti radnim danima od 7 do 10 časova u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice.

1 komentar

Komentari su zatvoreni