Mužjak leoparda usmrtio ženku u Zoo vrtu na Paliću

U Zoo vrtu na Paliću u subotu je mužjak persijskog leoparda usmrtio ženku prilikom parenja. Iz Zoo vrta objašnjavaju da su leopardi bili deo evropskog programa razmnožavanja, te da mužjak do daljnjeg i ostaje deo ovog programa.

Mužjak i ženka persijskog leoparda u Zoo vrt na Paliću smešteni su u okviru evropskog projekta razmnožavanja sa ciljem vraćanja u prirodu. Ženka je pre nekoliko godina u naš Zoo vrt stigla iz Hanovera, a mužjak krajem 2020. godine iz Rima. Dve godine trajalo je njihovo privikavanje jedno na drugo, pod budnim okom koordinatora za razmnožavanje. Prilikom spajanja, ove jedinke nisu pokazivale znake agresije, a spojeni su tek u septembru ove godine i to samo u toku dana, objašnjava direktorka Zoo vrta.

Telo ženke leoparda poslato je na obdukciju na Veterinarski fakultet u Beogradu, a preliminarni rezultati biće poznati ove nedelje, dok će konačna analiza biti završena za 3 do 4 nedelje. Zoo vrt ostaje u evropskom programu za persijske leoparde dok god postoji mogućnost sparivanja sa ženkom kroz ovaj program.

U Zoo vrtu na Paliću u novembru se dogodio slučaj da je piton dužine jednog metra koji je stigao u Prihvatilište iz zaplene, usmrtio majmuna tamarina koji se nalazio u istom objektu u kojem su bili smešteni i majmuni ove vrste.