Održan sastanak meštana mz „Makova sedmice“ i predstavnika države i grada

Meštani mesne zajednice „Makova sedmica“ traže od države i nadležnih institucija rešenje problema migrantske krize koja se održava na njihov svakodnevni život. Na današnjem sastanku sa predstavnicima države i grada, kao i relevantnih institucija moglo se čuti da je smanjen broj migranata koji borave u šumi na Makovoj sedmici kao i da je primetan veći broj policije u šumskoj pojasu, ali da taksisti i dalje dovoze migrante u šumu u velikoj broju, kao i da se građani ne osećaju sigurno posle pucnjava među migrantima.

Veliki broj meštana mesne zajednice „Makova sedmica“ okupio se danas na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici države, grada i drugih relevantnih insitucija. Meštani kažu da se ne osećaju sigurno u svojim kućama, da strahuju da puštaju decu napolje i traže od nadležnih da im obezbede da žive bez straha od migranata. Građani su složni u oceni da je primetan manji broj migranata i povećan broj policijskih patrola, ali da se migranti i dalje vraćaju u šumu nakon svake akcije i pitaju zašto se oni koji ih dovoze ne sankcionišu?

Ministar unutrašnjih poslova rekao je na današnjem sastanku da je samo u periodu od februara do juna ove godine u Subotici postupano prema 7341 ilegalnom migrantu, da je podneto 229 krivičnih i 746 prekršajnih prijava, te da je izmešteno 6287 migranata. U istom periodu je izvršena kontrola 44 smeštajna objekta, a 1474 policijaca su bila angažovana u ovom periodu. Gašić je istakao da najveći problem predstavljaju taksisti koji dovoze migrante do šumskog pojasa, kao i oni koji im obezbeđuju smeštaj.

Migrantska kriza traje od 2015.godine i njome je pogođena cela Evropa i ceo svet, podsetila je komesarka Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević koja je navela da najveći broj migranata dolazi iz Avganistana, Sirije, Pakistana i Maroka.

Sastanku sa meštanima mesne zajednice „Makova sedmica“ prisustvovali su i gradonačelnik Stevan Bakić, Načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, kao i predstavnici Policije.