Sutra počinje 30. izdanje FEF Palić

Ovogodišnje, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, počinje sutra i trajaće do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić sutra u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Madam Di Bari” rediteljke Majven.

Međunarodni filmski festival Palić osnovan je davne 1992. godine, a 2003. godine postaje Festival evropskog filma. Pored nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, od 2000. godine na Festivalu se dodeljuje Nagrada Aleksandar Lifka se za životno delo, za ukupan doprinos evropskoj kinematografiji.

Pored bogatog filmskog programa, publika će i ove godine moći da uživa u brojnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima. Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri.