Dva meseca od promene u režimu saobraćaja u širem centru grada

Prema najnovijem Projektu tehničke regulacije saobraćaja u Subotici pre skoro dva meseca došlo je do promene u režimu saobraćaja u širem centru grada. U jednom broju ulica uveden je jednosmerni režim saobraćaja dok je na dva mesta došlo do promene prvenstva prolaza. RTV Yu Eco proveravala je sa vozačima da li su se navikli na promene, kao i da li su nastale izmene u režimu saobraćaja donele veću protočnost?

U razgovoru sa vozačima saznali smo da po njihovom iskustvu, mnogi vozači i ne znaju za nastale izmene te voze po navici, dok pojedini smatraju da je trebalo ostaviti neko vreme da se sugrađani naviknu na nastale izmene.

Od 4.juna u ulici Nikole Kujundžića uveden je jednosmerni režim odvijanja saobraćaja i to u smeru od Trga žrtava fašizma ka Preradovićevoj ulici, tako da se i u delu Trga žrtava fašizma od ulice Somborski put do ulice Nikole Kujundžića odvija dvosmerni saobraćaj. U ulici Atile Jožefa i to u delu od ulice Somborski put do ulice Nikole Kujundžića – uveden je jednosmerni režim saobraćaja i to u smeru od ulice Nikole Kujundžića ka ulici Somborski put. Jednosmerna je postala i Kumanovska ulica i to u smeru od ulice Arsenija Čarnojevića ka ulici Ivana Zajca. Prvenstvo prolaza na raskrsnici ulica Aleja maršala Tita i Sep Ferenca od 4.juna imaju vozila koja se kreću ulicom Sep Ferenca u odnosu na vozila koja dolaze sa Aleje maršala Tita. Do promene prvenstva prolaza došlo je i u kružnom toku na uglu ulica Aleja maršala Tita i Zmaj Jovine tako da sada prvenstvo prolaza imaju vozila koja izlaze iz kružnog toka ka Aleji maršala Tita u odnosu na vozila koja iz ulice Zmaj Jovina skreću ka Aleji maršala Tita. Ulica Miloša Obilića je takođe od početka juna jednosmerna i to u pravcu od ulice Arsenija Čarnojevića do Ratka Mitrovića.

Grad Subotica je u protekle 3 godine izradio Plan tehničke regulacije saobraćaja, a primena tog Plana započeta je 4.juna izmenama u režimu saobraćaja u pojedinim ulicama u širem centru grada. Po rečima izvršioca za pravne poslove u oblasti saobraćaja Gradske uprave, projektom je zadržana većina rešenja onakvim kakva trenutno jesu jer su u skladu sa pravilima saobraćajne struke. Nastale izmene su učinjene zbog bezbednosti i protočnosti saobraćaja.