Do kraja leta odlaganje leševa uginulih životinja u specijalne kontejnere

Izgradnja platoa na kojem će biti postavljeni specijalni kontejneri za odlaganje leševa uginulih životinja je završen, a očekuje se da će do kraja leta ovaj sistem odlaganja životinjskih leševa iz domaćinstava i sa javnih površina zameniti sadašnje stočno groblje.

Budući da je stočno groblje pored Prečistača puno, kao prelazno rešenje za sakupljanje iz domaćinstava, odvoženje i odlaganje leševa uginulih životinja, Grad je izgradio plato na lokaciji sadašnjeg stočnog groblja, gde se do kraja leta biti postavljeni specijalni kontejneri u koje će se odlagati životinjski leševi. Završena je nabavka video nadzora, a u narednom periodu se očekuju javne nabavke za nabavku kontejnera i ogradu, čime će biti stvoreni uslovi da se životinjski leševi odlažu na novi način.

Planirano je da na platou budu postavljena dva kontejnera od kojih će se jedan odnositi, a drugi će ostajati na lokaciji. Kapacitet jednog kontejnera će biti 6 tona, što je prosečna količina životinjskih leševa koja se sakupi u roku od nedelju dana, ističu iz Gradske uprave. Kada sistem sa kontejnerima počne da radi, leševi životinja će se transportovati u Inđiju u specijalno postrojenje koje se bavi neškodljivim uklanjanjem otpada životinjskog porekla.

Specijalni kontejeri za odlaganje leševa uginulih životinja predstavljaju prelazno rešenje do izgradnje objekta za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na lokaciji između Čantavira i Novog Žednika na mestu sadašnjeg sabirnog centra. Kako saznajemo u gradskoj upravi, projekat za ovaj objekat je gotov i uskoro se očekuje da će dobiti građevinsku dozvolu.