Završetak akcije “Da se zna ko kosi, a ko ne kosi”

Preko 50 snimljenih i emitovanih zakorovljenih površina, desetine pređenih kilometara u potrazi za ambrozijom, reagovanje na pozive i sugestije građana rezultat je ovogodišnje, 14. po redu, akcije Yu Eco televizije „Da se zna ko kosi, a ko ne kosi“. Tokom proteklih mesec i po dana građani su imali priliku da čuju na kojim lokacijama nalaze zakorovljene površine, ko o njima ne vodi računa, i kakve to posledice ostavlja na građane Subotice. Zahvaljujemo se svima koju su se uključili u našu akciju i nakon emitovanja priloga pokosili korov.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva. Trenutno je u toku glavna sezona cvetanja ove korovske biljke, što potvrđuju i podaci poslednjeg merenja ZZJZ, kada je po m3 vazduha registrovano 354 polenovih zrna što su visoke koncentracije.

Ovako visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu očukuju se do polovine septembra. Iako je naš region godinama bio najugroženiji usled visokih koncentracija polena ambrozije, stručnjaci ističu da je ova sezona nešto drugačija.

Zbog pojave tkzv. migriranja jedinki u nekim područjima posebno planinskim, gde prethodnih godina nije bila karakteristična pojava polena ambrozije, sada se polen ove korovske biljke registruje i redovno prati tako da je osobama koje su alergične sve teže da pronađuju spas u sezoni cvetanja.