среда , 28 октобра 2020
Naslovna / Kultura / Završeni 50. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Završeni 50. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Dečje pozorište bilo je domaćin 50. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije na kojem je predstavljeno sedam lutkarskih pozorišta iz naše zemlje. Na sceni Dečjeg pozorišta tokom prepodneva poslednjeg dana Susreta, izvedena je predstava “Divljožder ili zašto ne želim da odrastem” NP “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Predstava “Divljožder” bavi se temom odrastanja odnosno polaskom u vrtić. Kroz ovu prestavu deca imaju priliku da vide na koji način glavni junak, “mališan”, izlazi na kraj sa svim mukama koje ga more u tom periodu.

Predstavu “Divljožder ili zašto ne želim da odrastem” režirao je Jovan Caran koji kaže da je kroz ovo delo pokušao da onoj deci koja tek treba da krenu u vrtić ili školu, otkloni strah od okoline, od onih koji su malo stariji ili malo jači. Ideja je bila da im da ideju kako da se izbore sa novim okolnostima u kojima su se našli.

Ove godine poklopila su se dva jubileja, te se zbog toga Dečje pozorište Subotica koje obeležava 85. godina rada, prijavilo da bude domaćin 50. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Kako ističe direktor Dečjeg pozorišta, Marta Aroksalaši Stamenković, ova manifestacija je jedini nacionalni lutkarski festival, te veliku zahvalnost duguju gradu Subotici koji je obezbedio najveći deo novčanih sredstava za održavanje ovog praznika lutkarskog stvaralaštva za decu u našem gradu.

Tokom 3 dana manifestacije, subotička publika imala je priliku da pogleda predstave „Alisa u zemlji čuda” Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Zemuna,“Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih iz Novog Sada,“Tihi dečak“ Pozorišta za decu iz Kragujevca,“Divljožder ili zašto ne želim da odrastem“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina,“Vuk koji je ispao iz knjige“ Pozorišta lutaka iz Niša,“Čudotvorno kresivo“Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, kao i predstavu subotičkog Dečjeg pozorišta „Teatru s ljubavlju“, na čak tri scene u našem gradu – sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, sceni Pozorišta „Kostolanji Deže“ i sceni Dečjeg pozorišta.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Ponesi svoju knjigu u šetnju“

Povodom obeležavanja godišnjice smrti književnika Danila Kiša, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *