Završena obuka za profesionalne upravnike zgrada

Dvanaest polaznika završilo je obuku za profesinonalne upravnike zgrada, koja je počela 12. avgusta, a polovinom narednog meseca kandidati će polagati ispite. Obuke za profesionalne upravnike zgrada organizuje Privredna komora Srbije, a u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji stupa na snagu od 1. januara naredne godine.

Funkciju upravnika zgrade i dalje će obavljati vlasnik stana biran iz redova stanara, dok će profesionalni upravnik biti angažovan sa strane, a upravljaće sa nekoliko stambenih zajednica istovremeno. On će imati obavezu da stanarima bude na raspolaganju 24h dnevno za šta će dobijati adekvatnu materijalnu nadoknadu. Stanari će, za usluge profesionalnog upravnika, morati da izdvoje između 250 i 350 dinara mesečno, po stanu. Prvu obuku za profesionalne upravnike zgrada završilo je 12 polaznika.

Predavači ističu da su, kroz obuke, obrađene veoma kompleksne teme, te da su zahtevi koji su stavljeni pred upravnike zgrada veliki. Svi profesionalni upravnici zgrada preuzimaju na sebe ozbiljne i veoma odgovorne zadatke.

Iz RPK poručuju da će do kraja godine biti organizovana još jedna obuka, i dodaju da oni i nakon obuke stoje na raspolaganju profesionalnim upravnicima zgrada. Obuka traje 50 nastavnih časova, koji su raspoređeni u tri nedelje, a obrađuju se tematske oblasti vezane za ekonomske, administrativno-finansijske i građevinske aspekte upravljanja i održavanja zgrada.

Svi građani, koji su zainteresovani da pohađaju ovu obuku mogu da se prijave putem mail adrese subotica@pks.rs ili na telefon 024/55-33-57. Uslov za konkurisanje je minimum SSS, a sama obuka se plaća 30.000 dinara po polazniku, kao i 15 000 dinara za polaganje ispita i izdavanje licence.