Šteta od suše biće oko 600 miliona evra

 

Prema prvim procenama šteta od suše u ratarskim kulturama biće oko 600 miliona evra, kaže direktor Žita Srbije Vukosav Savković i dodaje da je neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje
On pojašnjava da je sušom najviše pogođen kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret.
„Kod suncokreta smo izgubili oko 525 miliona evra od očekivanog roda“, rekao je Savković i dodao da manji prinos roda neće uticati na cenu te robe na tržištu, jer su žitarice berzanska roba.
„Suša nije globalna, već lokalna i pogodila je srednji tok Dunava. Srbija najviše pogođena, a ostale zemlje samo delimično. Na svetskom tržištu imamo trenutno pada cena kukuruza i pšenice“, naglasio je on. Pojašnjaav da cena u Srbiji ne može biti veća od cene na svetskom tržištu, jer bi odmah počeo uvoz tih žitarica.
Podseća da je ovo za poslednjih 18 godina šesta suša i da su gore bile 2000. i 2011. godine, te da je neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje.
„U ovakvoj godini bi prosečni prinosi sa navodnjavanjem bili veći dva i po puta. Neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje. Država da napravi kanale i obezbedi vodu i proizvođači da nabave opremu od kanala do njiva“, zaključio je on.