Završena javna rasprava o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je otvoreni sastanak kojim je završena javna rasprava o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Sastanku su prisustvovali predstavnici bunjevačke i hrvatske nacionalne zajednice, kao i predstavnici predlagača koji su ponovili svoje stavove po ovom pitanju, a do jutros je u okviru ove javne rasprave podneto 88 predloga i sugestija Skupštini grada.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić rekla je, između ostalog, da je uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice politička odluka koja predstavlja pokušaj da se tri četvrtine Bunjevaca koji sebe smatraju Hrvatima zanemari čime se krši i bilaterarni sporazum potpisan 2004. godine između Republike Hrvatske i Republike Srbije i Crne Gore kojim se hrvatskoj manjini garantuje pravo na izražavanje , očuvanje i razvijanje njihovog nacionalnog, kulturnog, verskog i jezičkog identiteta, a Srbija se obavezala da neće preduzimati bilo kakve korake koji ugrožavaju manjine ili korake koji bi mogli ugroziti njen opstanak, istakla je Vojnić.

Predstavnici Bunjevačkog nacionalnog saveta ističu da je ovo za njih veliki dan ponavljajući da je bunjevački jezik standardizovan i da ne žele bilo kome da oduzmu bilo šta, ali da žele da sačuvaju ono što je njihovo.

U ime predlagača, sastanku je prisustvovao šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić koji je naglasio da se gradonačelnik Stevan Bakić, u svom predlogu da se bunjevački jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice, vodio isključivo pravnim argumentima i argumentima bunjevačke nacionalne manjine.

Javna rasprava o izmenama Statuta Grada Subotice počela je 9. aprila, a završena je danas otvorenim sastankom. Nakon sprovedene javne rasprave, sekretar Skuptšine grada sačiniće izveštaj o rezultatima javne rasprave i dostaviće ga, zajedno sa predlogom Odluke o izmenama Statuta Grada Skupštini na razmatranje.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime