Osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ gost na tribini o besplatnim udžbenicima

Osnovna škola “Kizur Ištvan” organizovala je danas na Otvorenom univerzitetu Tribinu na temu besplatnih udžbenika. Gost tribine bio je osnivač Fondacije “Alek Kavčić” prof. dr Aleksandar Kavčić.

Naša sugrađanka Nataša Kustudić Nikoletić, majka je troje dece, a ujedno je i predsednica Saveta roditelja osnovne škole “Kizur Ištvan”. Kako kaže, svake godine za komplete udžbenika svojih mališana izdvaja od šest do petnaest hiljada dinara. Jedan od problema jeste što se udžbenici menjaju u gotovo svakoj generaciji, te više ne postoji mogućnost nasleđivanja knjiga. Takođe, problem predstavlja i to što nastavnici često ne znaju da roditelji imaju zakonska prava da se uključe u biranje udžbenika za svoju decu.

Fondacija “Alek Kavčić” osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji je počela sa radom početkom 2020, a osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke Prema rečima osnivača Fondacije Aleksandar Kavčić, zastupaju ideju o tome da udžbenici moraju da budu besplatni. Štampana izdanja udžbenika već se šalju širom Srbije u škole koje su ih odabrale. Trošak koji roditelji snose jeste trošak štampanja udžbenika i to po veoma niskoj ceni.

Prema rečima direktora OŠ “Kizur Ištvan” kada je reč o udžbenicima koje ova škola bira, postoji jasan pravilnik na osnovu koga se vrši odabir. Isto tako, mišljenja je da svako treba da dobije mogućnost da govori o proizvodu koji želi da plasira i na koji način. Upravo zbog toga je tribina organizovana kako bi roditelji i nastavnici čuli zamisao Fondacije.

Iz Saveta roditelja OŠ “Kizur Ištvan” kažu da se biranjem besplatnih udžbenika ne bi morao menjati plan i program nastavnika i učitelja, a roditeljima bi u mnogome olakšalo jer bi im budžet ostao delimično ili potpuno netaknut.