Završen projekat “Aquarius- Vodni agent Dunavske regije”

Kako bi naučili decu da vodu treba racionalno trošiti jer je u suprotnom neće biti dovoljno za buduće generacije, od 2000. godine JKP “Vodovod i kanalizacija” u saradnji sa Vodnom agencijom iz Rogaške Slatine i Skupštinom Grada sprovodi ekološko-edukativni projekat “Aquarius- Vodni agent Dunavske regije”. U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održano finale projekta koji je ove godine okupio oko 350 učesnika.

Svake godine u projektu “Aquarius- Vodni agent Dunavske regije” učestvuju po dve subotičke osnovne škole, jedna gradska i jedna prigradska. Ove godine učestvovalo je oko 150 učenika iz OŠ “10. oktobar” sa teritorije MZ “Novi grad” i OŠ “Miroslav Antić” sa Palića. Oni su od marta do maja aktivno učestvovali u raznolikim aktivnostima kroz koje su učili o značaju vode, putu koji voda prolazi kako bi stigla do slavine i kući i mnogim drugim.

Cilj projekta koji JKP “Vodovod i kanalizacija” sa partnerima realizuje već gotovo 2 decenije jeste da se deci skrene pažnja da izvori vode nisu neiscrpni i da se prema ovom prirodnom resursu moramo odnositi racionalno. Projekat se realizuje u tri faze tokom kojih deca imaju priliku da obiđu objekte JKP “Vodovod i kanalizacija”, zatim da učestvuju u istraživačkim i kreativnim radionicama, a finale kojim se projekat završava je da đaci pokažu u kvizu znanja šta su naučili za vreme trajanja projekta. Osim učenika 6. i 7. razreda osnovnih škola u projektu aktivno učestvuju i nastavnici i roditelji škola koje učestvuju.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas su škole dobile nagradni vaučer u iznosu od po 30.000 dinara za kupovinu školskog pribora, posebne nagrade dobilo je 11 nastavnika-mentora, dok je 19 učenika iz OŠ “Miroslav Antić” i 25 iz OŠ “10. Oktobar” dobilo vaučere od po 1000 ili 2000 dinara za kupovinu u jednoj subotičkoj knjižari.