Manifestacija ,,Zajedno u školskim klupama,, počela je dolaskom dece sa Kosmeta

Tradicionalna manifestacija ,,Zajedno u školskim klupama“ započela je u petak dolaskom četrdest i petoro dece sa Kosmeta u organizaciji humanitarne organizacije ,,Dečja Radost“ iz Gnjilana u saradnji sa subotičkim osnovnim školama. Od ove godine deci iz Kosovskog pomoravlja su domaćini učenici tri osnovne škole ,,Sonja Marinković“, Jovan Jovanović Zmaj“ i ,,Jovan Mikić“.

Stajić Sara ima trinaest godina i dolazi iz okoline Gnjilana. Rekla nam je da je ovo treća godina kako posećuje naš grad, da joj se veoma dopada i da ove godine očekuje još kvalitetnije druženje.

Prema rečima psihologa prijateljstva koja se sklope tokom posete dece sa Kosmeta našem gradu, traju godinama. Svake godine dolaze novi učenici, ali je veoma česta pojava da se deca iznova vraćaju kod onih koji su ih primili prvi put. Decu tokom boravka očekuju brojne radionice, sportske aktivnosti, odlazak na liturgiju, veče poezije, poseta ergeli kao i zajedničko druženje dece, roditelja i nastavnika.

Iz humanitarne organizacije ,,Dečja radost“ poručuju da se akcija ,,Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ postepeno širi i da je iz godine u godinu je sve veći broj učesnika i domaćina što je jedan od ciljeva. Glavni cilj manifestacije je zblizavanje dece, ostvarenje saradnje među njima, negovanje prijateljstava i razmena iskustva.

Završna svečanost-koncert ,,Prijatelji za decu Kosova i Metohije“ biće održan u sklopu ,,Zavičajnih dana“ 5. septembra u 20 časova na Gradskom trgu. Deca sa Kosova boraviće u našem gradu do devetog septembra.