Za lečenje HOBP ključno rano otkrivanje

Tokom prošle godine od hronične opstruktivne bolesti pluća i plućne astme u subotičkoj Opštoj bolnici lečeno je 50 osoba, dok je iste godine bitku protiv ove bolesti u našem okrugu izgubilo 66 osoba, pokazuju podaci ZZJZ uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv opstruktivne bolesti pluća.

Hronična opstruktivna bolest pluća uključuje hronična plućna stanja hroničnog bronhitisa i emfizema, koje odlikuje suženje disajnih puteva. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, a u najrizičniju grupu spadaju pušači. Kako objašnjava dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog u Kovid ambulanti Doma zdravlja, karakteristični simptomi su: upala disajnih puteva, natečenost koja dovodi do suženja protoka vazduha, kašalj i tkz. “šištanje” pluća. Postoje četiri faze bolesti, a često se dijagnostikuje tek u poslednjoj, kaže dr Vrana.

Terapija podrazumeva svakodnevno korišćenje pumpice, lekove za olakšavanje iskašnjavanja, a ukoliko se klinička slika pogorša, lekari u terapiju uključuju i antibiotike. Ovo oboljenje u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda, a lekari naglašavaju da je ključno da se sa terapijom krene na vreme.

Širom sveta Svetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća obeležiće se sutra sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti.