Više od 400 učenika srednjih škola posetilo Suboticu

 

U našem gradu danas je u okviru projekta „Otvorena IT vrata“ boravilo oko 450 učenika iz srednjih škola iz gradova u okruženju, koji su imali priliku da obiđu visokoškolske ustanove u Subotici, kao i neke od IT kompanija koje posluju u našem gradu. Događaj je je treću godinu zaredom organizovala organizacija „IT Subotica 2030“.

Među učenicima koji su danas posetili naš grad bio je i Andrej Đukić koji pohađa 4. razred Tehničke škole u Kikindi. Andrej pohađa IT smer i još uvek nije odlučio koji fakultet će upisati, a današnja poseta Subotici je dobra prilika da razmotri i neke od fakulteta u našem gradu.

Po treći put je organizacija „IT Subotica 2030“ organizovala „Otvorena IT vrata“ za oko 450 učenika 3. i 4. razreda srednjih škola, ovog puta iz Sente, Ade, Mola, Bečeja, Bačke Topole, Sombora i Kikinde. Đaci su prvo posetili Ekonomski fakultet, a potom i Visoku tehničku školu strukovnih studija, kao i neke od subotičkih IT kompanija. Cilj otvorenih IT vrata je promocija Subotice kao grada za studiranje i karijeru.

Budući studenti imali su priliku i da obiđu kancelarije članova organizacije IT Subotica 2030, ali i da od IT stručnjaka saznaju kako izgleda posao jednog IT-evca, ili kakav ih karijerni put očekuje kako bi potencijalno jednog dana radili u ovim kompanijama. Projekat „Otvorena IT vrata“ pokazuje rezultate jer se u poslednje 2 godine beleži porast interesovanja za IT studijske programe u visokoškolskih ustanovama u gradu.