Više od 3.000 Subotičana ima dijabetes

Procena je da u Subotici ima više od 3.000 registrovanih dijabetičara, dok je broj onih koji nemaju postavljenu dijagnozu, daleko viši. Jedan od razloga povećanja broja obolelih jeste pojava dijabetesa kod post-kovid pacijenata, navode stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Šećerna bolest deli se na dva tipa – tip 1 ili insulin zavisni, koji se javlja pre 35 godine života i tip 2 koji ne mora nužno da se leči insulinom, već najpre dijetom, fizičkom aktivnošću i lekovima iz grupe metformina koji smanjuje insulinsku rezistenciju. Preporuka lekara jeste da nivo šećera u krvi moraju kontrolisati sve osobe koje su gojazne, imaju povišen krvni pritisak i koje imaju poremećaj lipida.

Procene su da preko tri hiljade Subotičana ima šećernu bolest, dok je na nivou Srbije 750.000 registrovanih dijabetičara. Kako objašnjavaju lekari, do povećanja broja obolelih došlo je i zbog pojave dijabetesa kod post-kovid pacijenata. Važno je istaći da kovid nije uzrok pojave dijabetesa, već okidač da se šećerna bolest ispolji kod osoba koje za nju već imaju predispozicije.

Redovnim uzimanjem terapije, sa dijabetesom se danas može živeti, a kao vid prevencije, preporuka lekara jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost.