уторак , 13 априла 2021
Naslovna / Društvo / “Veži pojas, produži život”

“Veži pojas, produži život”

Tokom naredne nedelje u okviru kampanje“Veži pojas, produži život“ koju zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja na celoj teritoriji Srbije biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na vezivanje pojasa, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje uz upotrebu ruku, kao i nepropisan prevoz dece. Prilikom najave ove kampanje rečeno je da je tokom 2019. godine otkriveno je 5832 prekršaja za nekorišćenje sigurnosnih pojaseva u toku vožnje, a prošle godine je zabeležen 4441 ovaj prekšaj. Smanjen broj prekršaja tokom prošle godine, srazmeran je odvijanju saobraćaja usled epidemioloških uslova tokom 2020. godine.

Iz PU Subotica podsećaju sugrađane da su u toku vožnje i vozač i vozači dužni da koriste sigurnosni pojas u motornom vozilu u kome su ovi pojasevi ugrađeni, odnosno u kojima postoje mesta za njihovu ugradnju. Na prednjem sedištu putničkog vozila nije dozvoljen prevoze dece mlađe od 12 godina. Dete niže od 135 centimetara prevozi se vezano u homologovanom sedištu koje je pričvršćeno za vozilo dok dete do 3 godine starosti može da se prevozi na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu montiranom suprotno pravcu kretanja vozila i u slučaju da je isključen vazdušni jastuk na suvozačevoj strani.

Za nekorišćenje pojasa i nepropisnu upotrebu mobilnog telefona, vozač se sankcioniše sa 10.000 dinara, dok je za nepropisan prevoz dece kazna 5.000 dinara. U slučaju prevoza deteta mlađeg od 12 godina u krilu drugog putnika na suvozačevom mestu predviđena je kazna u rasponu od 20-40.000 dinara, dok se u slučaju da se dete mlađe od 12 godina vozi u krilu vozača ta kazna kreće u rasponu od 100 do 120 hiljada dinara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *