Uspeh glumaca Narodnog pozorišta na festivalu u Budimpešti

Na Međunarodnom festivalu dramskih umetnosti, koji je održan u Budimpešti od 25. avgusta do 9. septembra, glumci Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotice, Čila Palmer i Zoltan Mezei, osvojili su prestižne nagrade. Palmer je proglašena najboljom glumicom festivala, dok je Mezei poneo nagradu za najbolju režiju, a njegova predstava je takođe proglašena za najbolju na ovom festivalu.

Naše kolege iz mađarske drame subotičkog Narodnog pozorišta navikle su nas na osvajanje prestižnih nagrada, kako u našoj zemlji, tako i na međunarodnoj sceni. U ime naše kuće i u svoje lično ime, čestitam kolegama i želim im puno sreće na narednim nastupima – rekao je Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta Subotice.

Prema njegovim rečima, ovaj festival je jedan od najpestižnijih u Mađarskoj, a ovi uspesi su utoliko veći, ako se zna da je ove godine konkurencija bila veoma jaka, jer su pored domaćina, na festivalu učestvovala i pozorišta iz Srbije i Rumunije.

Žiri koji je bio sastavljen od eminentnih umetnika, imao je veoma težak zadatak da odabere najbolje. Svake godine ovaj prestižni festival iznedri odlične predstave koje se igraju kasnije širom Evrope, na velikim scenama. Naša pobednička predstava je zaista jedna od najboljih u poslednjih nekoliko godina, koju glumci mađarske drame igraju. Naš repertoar je veoma širok i sveobuhvatan, ali sjajni Zoltan Mezei je zaista ovu predstavu postavio na najbolji mogući način i nekako se i moglo očekivati da će baš ona poneti epitet najbolje – zaključio je Nikolić.