Održani 24. „Dani pčelarstva“

Tradicionalna manifestacija “Dani pčelarstva” održana je za dane vikenda vikenda na šetalištu pored Plave fontane u organizaciji Udruženja pčelara “Pčela”.

Dvadeset četvrti “Dani pčelarstva” tokom tri dana okupili su brojne građane, koji su imali prilike da degustiraju mnoštvo pčelinjih proizvoda, ali i da razgovaraju sa proizvođačima. Jedna od njih je i Irena Gajić iz Kragujevca, koja je u Suboticu došla upravo zbog ove manifestacija. Kako kaže, izbora ima, proizvodi su kvalitetni, a i cenama je takođe zadovoljna.

Ovogodišnja manifestacija okupila je oko 20 proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda. Porodica Mirković, bavi se pčelarstvom, preradom i proizvodnjom preparata na bazi meda preko dve decenije. Na “Dane pčelarstva” došli su iz Rume, kako bi predstavili svoje proizvode na bazi meda, propolisa, polena i mleča. Iako je ova godina bila nešto teža za sve pčelare, kako Milenko Mirković ističe, kupaca ima.

Promocija meda i pčelinjih proizvoda ima mnogo širi značaj, ne samo kao zdrav način života kroz zdravu ishranu, već i kao jedne od preventnivnih mera kao odgovor na izazove kroz koje kao društvo prolazimo tokom proteklih 18 meseci, rekao je član GV zadužen za oblast privrede, Srđan Samadržić, tokom otvaranja manifestacije.

Tokom godine uočen je i porast cena pčelinjih proizvoda, te je za teglu meda potrebno izdvojiti od 800 do 1500 dinara.