U Registar donora matičnih ćelija upisana 51 osoba

Skup pod sloganom „Dobrota leči“, u organizaciji Udruženja pacijenta za brorbu protiv akutnih leukemija “Leuka”, održan je u petak na Paliću, sa ciljem promocije značaja donacije matičnih ćelija, koštane srži i trombocita. Tokom trajanja skupa u Registar donora matičnih ćelija upisan je 51 Subotičanin.

Na otvaranju manifestacije, predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, ukazao je na značaj ovakvih skupova, ističući da je leukemija bolest koja dovodi do smrti, ali da to ne mora da bude slučaj. Ukoliko bude dovoljno donora, ljudi koji žele i mogu da pomognu onda njihov primer dokazuje da je leukemija bolest koja se može pobediti,. Pastor se zahvalio Odeljenju transfuziologije Opšte bolnice Subotica, svim doktorima, medicinskim sestrama, medicinskom osoblju koji su pomogli ovu akciju, kao i direktorki Doma zdravlja u Subotici i svima koji su došli da daju svoj doprinos.

Organizatori su održali i tribinu o važnosti doniranja matičnih ćelija. Takođe, svi prisutni moglu su da vise izložbu slika Katarine Stanojlović, koncert Pal Žige, Viktora Molnara i Đerđa Nemeta, a na Letnoj pozornici održan je i koncert “Neko to vidi od gore” posvećen Đorđu Balaševiću. Predsednik Udruženja pacijenata “Leuka”, Predragu Slijepčeviću zahvalio se svima koji su pomogli ovu manifestaciju.

Tokom trajanja skupa u Registar donora matičnih ćelija upisana je 51 osoba, rekla je Melinda Tot Demek, predsednica subotičkog ogranka “Leuke” i pozvala sve koji bi želeli da se upišu u Registar i postanu donori, da se obrate Odeljenju za transfuziologiju i prijave za donora.