Održan sastanak na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom

U amfiteatru zgrade Nove opštine, održan je sastanak – društveni dijalog u organizaciji Severnobačkog upravnog okruga na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom na ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, kao što su stanovanje uz podršku i radno angažovanje u okviru radnih centara, imaju pravo, ali nemaju i mogućnost da ih zapravo ostvare. O ovim pitanjima bilo je reči na današnjem sastanku u organizaciji Severnobačkog upravnog okruga. Plan je da tri lokalne samouprave – Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš iz budžeta izdvajaju sredstva za jedno udruženje koje će se baviti svim neophodnim pitanjima.

Jedan od najvećih problema predstavlja ostvarivanje prava na trajno stanovanje uz podršku, koje bi moglo biti rešeno ukoliko se bude primenio primer dobre prakse – udruženja “Volja za životom” iz Velike Plane, koje radi pune dve decenije. Kako objašnjava predsednik Uduženja, Radovan Radulović, kupovinom i adaptacijom kuće u kojoj će živeti 11 korisnika, pokrenuli su uslugu stanovanja uz podršku. Kako navodi, u planu je kupovina još pet kuća, čime će biti zbrinuto oko 100 osoba sa invaliditetom, a pored toga izgrađena je i hala za preradu voća i povrća, kao i farma kokošaka.

Postojeću saradnju potrebno je dodatno osnažiti, rekla je Snežana Maravić, predstavnica udruženja “ZaJedno”, ističući da se samo na taj način može doći do kvalitetnih rezultata, jer je cilj svih udruženja isti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici svih udruženja sa teritorije Severnobačkog okruga koja su osnovana u cilju podrške i pružanja usluga osobama sa invaliditetom, kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave i socijalnih ustanova.