U petak otvorena uskršnja izložba

U okviru projekta „Čuvari bunjevačke tradicije, u petak, u holu Otvorenog univerziteta otvorena je 15. po redu uskršnja izložba. 17 izlagača predstavilo je ručno ukrašena uskršnja jaja rađena u najrazličitijim tehnikama. Za sve one koji nisu bili u prilici da posete izložbu za vikend, imaće priliku da to učine do srede.

Celokupna uskršnja priča u okviru projekta „Čuvari tradicije“ organizovala se iz dva dela. Prvi deo predstavlja tradicionalna izložba ručno oslikanih uskršnjih jaja, a u subotu je organizovana i interaktivna radionica za decu sa ciljem da se obnove i sačuvaju tradicionalne tehnike šaranja jaja. Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju, ali i da kupe, neka od unikatno oslikanih jaja za predsetojeće praznike.

Svi izlagači slažu se da je osnovni cilj ovakvih manifestacija druženje i okupljanje oko nekih lepih delatnosti koje prethode svakom velikom prazniku. Takođe, smisao ovakvih izložbi jeste i da se razmene iskustva i ideje, te da se radi na očuvanju tradicije i kulture, kao i da se prikaže umeće veštih domaćica koje su se mesecima unazad pripremale za ovu izložbu.

Izložbu su organizovala bunjevačka udruženja: KUD „Bunjevka“, Bunjevački omladinski centar, Bunjevački edukativni centar „Ambrozije Šarčević“ i Udruženje građana „Bunjevačka Kasina“. Ova udruženje godinama unazad bave se izradom ručnih radova tokom cele godine.