Počeo upis đaka u prvi razred

Počeo upis đaka u prvi razred osnovne škole. Zvanični rok za upis dece u prvi razred je do 31. maja, međutim, iz škola poručuju da će do septembra primati novoupisane učenike.

Siniša Repija svoje dete danas je upisao u prvi razred Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“. On ističe kako su se u porodici fokusirali da dete pripreme za polazak u školu, odnosno da porade na tome da bude što samostalnije, te da nauči da veže pertle i slične praktične stvari, ali da slušaju savete stručnjaka te da ne uče dete unapred ono što će učiti u školi.

Prilikom upisa neophodno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, takođe, u školi se popunjava potrebni formular. Svaka škola u obavezi je da upiše dete sa svoje teritorije, a ako je dete sa druge teritorije onda su roditelji u obavezi da napišu molbu, te će njihovo dete biti upisano u željenu školu ukoliko bude bilo slobodnih mesta.

Treće školsko dete u porodici, kao i deca iz socijalno ugroženih porodica i ove godine ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, te je prilikom upisa potrebno priložiti potvrde o školovanju starije dvoje dece, odnosno potvrda o dobijanju socijalne pomoći. Iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ ove godine očekuju oko 65 prvaka na srpskom, odnosno oko 15 prvaka na mađarskom nastavnom jeziku.