U Novom Žedniku održana tribina na temu „Žene žive i na selu“

U cilju osnaživanja položaja žena u ruralnim sredinama u Novom Žedniku juče je održana tribina na temu “Žene žive i na selu”. Učesnici su govorili o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda, ali i o važnosti ekonomskog osnaživanja žena, kao i o osnaživanju u borbi protiv porodičnog nasilja.
Angelina Vilus vlasnica je poljoprivrednog gazdinstva, ali i majka troje dece. Iako joj u poslu pomažu članovi porodice, radne snage uvek nedostaje. Kako je sve teže pronaći radnike, Angelina je često u situaciji da sama “zasuče rukave” i prione na teške fizičke poslove. Ona navodi da teški fizički poslovi nisu strani ni jednoj ženi na selu. Briga o gazdinstvu zahteva angažovanje tokom celog dana, te je ženama u gradu lakše da organizuju vannastavne aktivnosti za decu koje su im pristupačnije u odnosu na selo, navela je Angelina.
Položaju žena na selu nije posvećeno dovoljno pažnje, a cilj ovih tribina jeste ukazati na njihov značaj kao i doprinose, kako samim ženama sa sela, tako i društvu u celini. Između ostalog cilj ove tribine jeste da se podstaknu žene da učestvuju u preventivnim zdravstvenim pregledima. Kako kaže predsednik Društva neurologa, dr Ranko Raičević, žene se ređe javljaju na preglede i uglavnom kada je bolest već uznapredovala.
Položaj žena na selu jedan je od najčešćih problema rodne ravnopravnosti našeg društva, navodi pomoćnik gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i međunarodnu saradnju, Zagorka Panić. Kako kaže, njihov rad i doprinosi se ne vrednuju dovoljno, a problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima su teži od žena koje žive u gradu. Od ključne važnosti za celo društvo je osnaživanje žena.
Kampanja „Žene žive i na selu” se realizuje pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije. Serija tribina na kojima će se razgovarati sa ženama u ruralnim sredinama održaće se u još 7 sela u Srbiji.