U nedelju na Gradskom trgu održana Centralna proslava Dužijance

U nedelju je na Gradskom trgu održana Centralna proslava 108. Dužijance. Nakon crkvenog blagoslova i svečane povorke kroz grad, bandaš Marko Križanović i bandašica Marija Pijuković predali su gradonačelniku hleb od novog žita pred velikim brojem gostiju i građana. ,,Dužijanca 2018“ podržana je od strane Pokrajinske vlade, a tim povodom se prisutnima obratio i potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Mihalj Njilaš, istakavši da ova manifestacija doprinosi negovanju različitosti u našem gradu.

Naša sugrađanka, Marija Piuković ima devetnaset godina, a ove godine je prvi put izabrana da bude bandašica. Rekla nam je da je tu titulu zaslužila zalaganjem u crkvi i da joj mnogo znači.

Iz Udruženja bunjevačkih Hrvata podsećaju da je manifestacija posvećena završetku žetve i da predstavlja zahvalu Bogu za završetak žetve i pohvalu čoveku za rad. Ove godine obeleženo je pedeset godina gradske Dužijance i dvadeset i pet godina gradske i crkvene Dužijance, a organizatori ističu da veliki broj mladih učesnika ukazuje na to da će Dužijance biti i u budućnosti.

Gradonačelnik, Bogdan Laban, istakao je značaj Dužijance koja je nalik klasu žita i u sebi čuva identitete svih njenih građana. Ona je više od manifestacije i podstiče kreiranje pozitivnog imidža našeg grada, poručio je gradonačelnik nakon što je prema tradicionalnom običaju primio hleb napravljen od novog brašna.

U programu Dužijance ove godine je učestvovalo oko petstotina učesnika iz osam kulturno umetničkih društava iz naše zemlje i okruženja. Prvi put ove godine program Dužijance će biti predstavljen i u Zagrebu, a organizatori ističu da će to biti predstavljanje cele hrvatske zajednice povodom jubileja.