U Arhus centru danas održan seminar na temu organske proizvodnje

U prostorijama Regionalnog Arhus centra danas je održan prvi od deset planiranih seminara na temu organske proizvodnje koji će biti održani u narednih godinu dana u sklopu projekta ,,Organski most“. Projekat se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, započet je polovinom prošle godine biće završen u junu 2019.godine, a cilj projekta je da se unapređenem uzgoja organskih proizvoda podstaknu privredne i preduzetničke aktivnosti kako bi se razvilo tržište organskih proizvoda.

Arpad Čikoš iz Totovog sela se proizvodnjom organskih proizvoda bavi od svoje četrnaeste godine, kaže da je na početku povrće i žitarice proizvodio za sopstvene potrebe, ali da sada proizvode sa ukupno 20 hektara površine koju obrađuje, plasira većim trgovinskim lancima, manjim prodavnicama, a vrši i kućnu dostavu. On ističe da
potrba za tim proizvodima postoji, da postoje brojne mogućnosti za njihov plasman, ali da mu je za proširenje posla neophodno ulaganje u mehanizaciju za čega mu je potrebna finansijska pomoć države.

Seminar je bio namenjen onima koji se bave organskom proizvodnjom, a teme koje su obrađene tiču se potreba proizvođača organskih proizvoda kojima najviše nedostaju saveti vezani za palsman robe. Akcioni plan koji je donet prošle godine, pravilnik o podsticanju biljne i stočarske proizvodnje, podsticaji koji se daju proizvođačima na pokrajinskom nivou utiču na razvoj organske proizvodnje koji treba posebno podsticati u Vojvodini gde je prošle godine uočena stagnacija, istakla je Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja Terras.

Iz Udruženja Terras poručuju da se nadaju da će tokom ove godine iz lokalne samouprave biti odvojena sredstva za unapređenje organske proizvodnje. U narednom periodu od godinu dana biće organizovana studijska putovanja u Ausustriju kako bi se proizvođači organskih proizvoda upoznali sa radom u EU. Prvi Organski Info dan, namenjen edukaciji potrošača, biće održan u našem gradu 2.marta u prodavnici ,,Bio-pijaca“, a potrošači će moći da degustiraju organske proizvode u terminu od 11 do 12časova i od 16 do 17 časova.

1 komentar

Komentari su zatvoreni