Održano predavanje posvećeno glaukomu

Uoči Nedelje borbe protiv glaukoma, u petak je na Otvorenom univerzitetu održano predavanje posvećeno glaukomu sa ciljem prevencije slepila i očuvanja vida u organizaciji ,,Kuće zdravlja“. Predavač je bio dr Ivan Marjanović, načelnik operacionog bloka na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, a svim zainteresovanim građanima izvršeno je besplatno merenje očnog pritiska.

Građani sa kojima smo razgovarali rado su se odazvali akciji, Oftalmološkog tima ,,Kuće zdravlja“, zbog toga što su kako kažu želeli da provere očni pritisak. Rekli su nam da su došli i po stručan savet lekara iako redovno idu na kontrolu.

Glaukom je bolest koja najviše pogađa stariju populaciju, a pošto su simptomi ove bolesti pacijentima neprimetni naziva se i ,,tihim kradljivcem vida“. Oftalmolozi savetuju da se makar jednom godišnje izvrši kompletan dijagnostički oftalmološki pregled koji podrazumeva merenje vidne oštrine, merenje interokularnog(očnog) pritiska i pregled očnog dna. Osobe kojima je dijagnostifikovan glaukom, preglede treba da vrše na svakih šest do osam meseci.

Nedelja borbe protiv glaukoma ove godine se obeležava od 7 do 16.marta. Cilj održanog predavanja je podizanje svesti ljudi o važnosti zaštite vida i prevencije slepila kao i uvid u sve veću prisutnost glaukoma koji je drugi najčešći uzrok slepila ističu stručnjaci.