Svetski dan zdravlja

Ponekad je dovoljna samo promena štetnih navika u korist zdravlja da se spreči razvoj izuzetno opasnih bolesti, jedna je od poruka lekara povodom Svetskog dana zdravlja koji se obeležava danas.

Zdravstvena zaštita je sveobuhvatna delatnost društva čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg očuvanja zdravlja stanovništva. Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo,a jedan od ključnih ciljeva je obezbeđivanje najvažnijih zdravstvenih usluga u skladu sa potrebama nezavisno od finansijskih mogućnosti. Lekari poručuju da svako od nas mora biti odgovoran za svoje zdravlje i u cilju očuvanja zdravlja i sami možemo preduzeti određene korake.

Pored dostupnosti zdravstvenih usluga, važan faktor u očuvanju zdravlja i prevenciji razvoja bolesti predstavljaju i faktori rizika. Ovi faktori su biološki, poput pola, starosti, nasleđa, rasta i razvoja, potom zdravstveni koji predstavljaju trenutno prisustvo i oboljenja u prošlosti, te socijalno- ekonomski faktori poput navika, stila života i obrazovanja.

Na današnji dan Svetska zdravstvena organizacija obeležava 75. godišnjicu od osnivanja, pod sloganom „Zdravlje za sve“. Još 1948. godine zemlje sveta su se udružile i osnovale SZO kako bi unapređivali zdravlje, očuvali svet bezbednim i služili ranjivim društvenim grupama tako da svako i svuda može da postigne najviši nivo zdravlja i blagostanja.